Tuesday 17 April 2012

Susamlı Somon / Sesame Salmon


This delicious fish recipe is a joint work of my friends Murat and Zahidur. 

Ingredients
Salmon steak/fillets (I used ~300 gr)
1/4 tablespoon of hot chilli/paprika powder
1/4 tablespoon of turmeric
~1 tablespoon of thyme 
2 tablespoons of sesame seeds
1 tablespoon of olive oil
1 clove of garlic, grated/mashed
Salt

Method
Mix spices, salt, oil and garlic. Marinate the fish in this mixture (Don't remove the scale, just clean it well). You can either grill or grill in oven or bake the fish in oven. If you are using an oven, preheat it to 200C degrees. Cover an oven dish with kitchen foil, and place the fish on it. Bake it.

--------------

Bu lezzetli balik tarifi, arkadaslarim Murat ve Zahidur'un ortak calismasidir.

Malzemeler
Somon biftek/fileto (Ben ~300 gr kullandim)
1/4 yemek kasigi aci kirmizi biber
1/4 yemek kasigi zerdecal
~1 yemek kasigi kekik 
2 yemek kasigi susam
1 yemek kasigi zeytinyag 
1 dis sarimsak, rendelenmis/ezilmis
Tuz

Hazirlanisi
Tum baharatlari, tuzu, yagi ve sarimsagi bir tabakta karistirin. Baliklari bu karisimda dinlendirin (Baliklarin pullarini cikarmayin, sadece onceden iyice yikayin). Baliklari izgara yapabilirsiniz ya da firinin izgarasinda kizartabilirsiniz ya da firinda pisirebilirsiniz. Eger firinda pisirmeyi secerseniz, firini 200C dereceye ayarlayin. Bir firin kabini folyo kagidi ile kaplayin. Baliklari firin kabina alip, pisirin.

2 comments:

  1. Delicious this salmon. I love the combination with the sesame!

    ReplyDelete
  2. somonu susamlı hiç denememiştim ,güzel görünüyor arkadşalarının eline sağlık,afiyet olmuş sizlere...

    ReplyDelete