Thursday, 25 August 2011

Baba Pastası / Baba Gateau



My special recipe. I dedicated it to my father.


Important: Throughout the recipe "T. cup" will refer to Turkish-coffee cup. 

Ingredients for the Cake
4 eggs
4 T. cups of flour
3 T. cups of sugar
Baking powder
Vanilla

Mix all the ingredients and place it in to cold oven with 160C-170C degree.


Ingredients for the Custard
2 glasses of milk
1 egg yolk
1,5 Turkish-tea cup  of sugar
2 tablespoons of flour
1,5 tablespoons of corn starch
250 gram Mascarpone cheese 

Place milk, eggs, sugar, starch and flour into a saucepan and cook them, stirring all the time. When it starts to boil, continue on stirring for 1-2 minutes. When it is ready, set it aside and wait until it is at room temperature. Later add the mascarpone cheese and mix it via a mixer.


Preparing the Gateau

Ingredients
The cake
The custard
Home-made sour cherry juice, diluted with water (for an alternative, please read the following second paragraph)
Sour cherries, pitted
Dark chocolate, grated

Method
Divide the cake you baked into 2 thin pieces. Place one of the cakes in a serving plate, carve the inside of the cake with a knife (in order to make it look like a bowl. But do not over-carve the cake, otherwise cake's wall will become thin and the cake will be deformed easily.).

Wet these pieces with home-made sour cherry juice and wait until it is well soaked (about 30 min).

Important: Never ever use sour cherry juice which is sold in markets. It completely changes the taste. Sour cherry juice must be home-made. Well... it is almost impossible to prepare it at home when you are living in UK. So here is an alternative: You can use "Aytac's Morello Cherry Jam", since it is the most suitable jam for this purpose I have found in UK. If you are using jam, you can mix 1/3 glass of jam (without bits) with 2/3 glass of water. 

Pour in the half of the custard  to the cake base. Then place the second cake on and spread the rest of the custard on the top and the sides. Place sour cherries on top. Sprinkle with grated dark chocolate.

Tip: If you prepare it one day before serving, it will result better.

---------------------------------

Kendi tarifim. Babama adanmistir.


TARIFI: 

Önemli: Tarif boyunca yazacagım "Kahve fincanı" ile Turk kahvesi fincani kastedilmektedir. 

Kek icin Malzemeler
4 Yumurta
4 kahve fincani un
3 kahve fincani seker
1 kabartma tozu
1 paket vanilin (ya da yeterince vanilya esansı)

Tum malzemeleri çırpıp, 160C-170C dereceye ayarlanmis soguk firina yerlestirin.

Muhallebi icin Malzemeler
2 su bardagi sut
1 yumurta sarisi
1,5 cay bardagi seker
2 yemek kasigi un
1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
250 gram maskarpone peyniri 

Sut, yumurta, seker, nişasta ve unu orta ateste karistira karistira pisirin. Kaynamaya baslayinca birkac dakika daha karistirmaya devam edin. Sonra muhallebinin sogumasını bekleyin. Soguyan muhallebiye peyniri ilave edin ve mikser ile cirpin.


Pastanin Hazirlanisi

Malzemeler
Hazirladiginiz kek
Hazirladiginiz muhallebi
Ev yapimi visne suyu,sulandirilmis olarak (alternatif icin, asagidaki 2. paragrafi okuyunuz)
Visne, cekirdekleri cikartilmis
Siyah cikolata, rendelenmis


Hazirlanisi
Ilk once keki hazirlayin. Keklerden birini, servis tabagina yerlestirin, kekin içini bir bıçak yardımı ile oyun (ki daha fazla muhallebi alabilsin ama bunu yaparken çok abartmayın, aksi halde dış çeperi incelmiş kek çabuk deforme olacaktır).

İki parca keki de ev yapimi visne suyu ile islatin ve kek visne suyunu iyice eminceye kadar bekletin (30 dakika kadar).

Onemli: Visne suyu ev yapimi olmak zorundadir. Aksi halde, pastanin tadi tamamen degismektedir. Alternatif olarak, ev yapimi veya ev yapimina en yakin hazir visne receli kullanilabilir. Iyi recel secilmedigi takdirde, sorumlulugu uzerime almam :) Eger recel kullanacaksaniz: bir bardagin icine bardagin 1/3'u kadar visne recelini (tanesiz olarak) koyun ve bardagi tamamlayacak kadar su ekleyip, karistirin.

İçi oyulmuş kekin içine muhallebinin yarisini doldurun. Ardindan ikinci keki yerlestirin ve muhallebinin geri kalanini, kekin uzerine ve yanlarina surun. Muhallebi ile kaplanmis pastanin uzerine visneleri yerlestirin. Visnelerin uzerine, rendelenmis siyah cikolatalari serpin.

Puf Noktasi: Pastanin tadi, hazirladiktan 1 gun sonra daha guzel olacaktir.

No comments:

Post a Comment